Periodització de l’entrenament
Programar entrenaments, a priori, pot semblar senzill, tothom amb uns mínims coneixements pot elaborar una sessió d’entrenament que generi un estímul en l’organisme de l’esportista. Però el més important no és quin impacte té una sessió individual, sinó el global de totes les sessions d’entrenament dins d’una planificació.
És per aquest motiu que perioditzem l’entrenament. I què entenem per perioditzar l’entrenament? Doncs bé, perioditzar consisteix a escollir totes aquelles intensitats que volem treballar durant un temps determinat dins una preparació.
Hi ha capacitats que necessiten més temps per millorar i d’altres que en necessiten menys, un exemple és la capacitat aeròbica extensiva o baixa intensitat, és altament reproduïble per part de l’atleta, però necessita un treball constant per millorar-la el màxim possible. Per altra banda, l’alta intensitat, millora ràpidament, però l’estrès i la fatiga que generen en l’atleta fa que no es pugui pautar setmana rere setmana, ja que, segurament, l’atleta acabaria entrant en un estat de sobre entrenament físic o mental i tard o d’hora hauria d’aixecar la mà i demanar descans.
És per aquest motiu que segons el moment de la temporada en el que un atleta es troba tindrà més o menys sentit pautar un tipus d’intensitats o unes altres.
Quan estem lluny dels objectius, introduir estímuls de:
Capacitat aeròbica extensiva i intensiva (baixa i mitjana intensitat).
Treballs de força.
Té molt sentit, anar augmentant progressivament la càrrega, ja que són estímuls que podem sostenir setmana rere setmana i que propiciaran un estat de forma adient per a poder introduir l’alta intensitat en el moment adequat.
Quan ens apropem a la competició (6 – 8 setmanes prèvies), si és interessant introduir intensitats altes. Aquestes generaran una sèrie d’adaptacions que portaran a l’atleta, amb el descans adient, al seu pic de màxim rendiment i això és, realment, el més difícil d’aconseguir: perioditzar l’entrenament el millor possible perquè l’atleta arribi al dia que ho necessita en la seva millor forma, ni abans ni tampoc tard.
És important fer entendre a l’atleta que després d’aconseguir un pic de forma serà necessari un descans i reprendre, novament, entrenaments enfocats a millorar el que ja hem esmentat anteriorment, la capacitat aeròbica extensiva i treballs de força. En cas contrari, correm el risc, de nou, d’entrar en sobre entrenament. El que busquem sempre amb un atleta és una constància en l’estímul de l’entrenament, i que durant setmanes, mesos i anys encadeni bons estímuls, aquest serà el factor diferencial a l’hora d’obtenir millores en el rendiment any rere any.
És per aquest motiu que, si l’atleta disposa d’un bon procés d’entrenament, no és necessari que tot l’any executi sessions d’alta intensitat, ja que és un estímul insostenible a llarg termini i que l’únic que li causarà és un estrès físic i mental.
I sobretot, un aspecte que als atletes els hi costa d’entendre, dins un procés d’entrenament ha d’haver-hi espai per a reajustar entrenaments. Una planificació és una constant variació, especialment en esportistes amateurs que, òbviament, tenen moltes més altres coses a la seva vida. Modificar una setmana no és un fracàs, tot el contrari, és un encert que permetrà encaixar millors els estímuls i segurament permetrà a l’atleta estar més tranquil i millorar més. Per tant, no hi ha d’haver cap negació en canviar entrenaments de dia o escurçar-los si la situació així ho demana, com hem dit, el més important és poder mantenir un estímul constant, ho podríem titular com una imperfecció constant que serà la que ens permetrà entrenar millor i gaudir més.
En resum, no intentis durant tot l’any entrenar totes les intensitats, ja que serà difícil que ho puguis sostenir. Estructura bé el teu entrenament i exigeix-te a alta intensitat quan realment estiguis pròxim a la competició. La resta de setmanes de l’any estimula el cos amb intensitats més sostenibles (intensitat baixa i mitjana) i treballs de força per continuar millorant el sistema neuromuscular. Si ho encaixes així seràs molt més constant, no patiràs canvis de motivació per excés d’entrenament i et donaràs l’oportunitat de poder entrenar durant tot l’any, aquest serà el factor clau a l’hora de millorar d’any en any.